joi, 27 septembrie 2012

Oameni si lucruri

Oamenii sunt facut pentru a fii iubiti, lucrurile sunt facute pentru a fii folosite.
De multe ori, poate de prea multe ori, le uitam menirea si ajungem sa ne folosim de oameni si sa iubim lucruri.
Intr-un comportament firesc oamenii ar trebui sa-ti raspunda cu aceleasi sentimente si actiuni pe care tu le oferi. Rautatea, marsavia, perfidia, ar disparea in veci. Nici nu ar trebui sa existe. Fiecare s-ar gandi la cei din jur ca la el insusi. Asa, mormaielile aruncate printre dinti de vecini s-ar transforma in saluturi politicoase si ranjetele ar deveni zambete sincere. Incet, dar sigur, incrancenarea generala care pluteste pe strazi, in birouri, in magazine, s-ar transforma in solidaritate.
Cred ca atunci existenta ar incepe sa se simplifice. Nu va trebui sa te mai gandesti ca ceva nedorit ti se intampla doar pentru ca sigur o alta persoana a avut o contributie la asta. Nu. Se intampla pur si simplu. Decat sa cautam cauza, mai bine eliminam efectul.
Din punctul asta de vedere lucrurile sunt net superioare oamenilor. Le alegi pe masura dorintelor si nevoilor. Stii exact ce asteptari ai de la un televizor de exemplu. Din 100 de modele il alegi pe cel care corespunde si iti satisface toate asteptarile.
Nu putem face asa si cu oamenii: din 100 de oameni sa ii alegi strict pe cei cu care colaborezi cel mai bine, profesional sau personal.
Lucrul se strica, ii inlocuiesti componenta defecta si corespunde din nou nevoilor tale.
Omul isi schimba comportamentul. Degeaba cauti "componenta" defecta.
Tindem din ce in ce mai mult sa devenim individualisti si egoisti. Nu conteaza omul, conteaza ce obtinem de la el sau prin el.
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu